Basketbol

Gelecek yıl kaç Türk takımı Avrupa'ya gidecek?

13 Mart 2017 Pazartesi 16:30 - Son Güncelleme 13 Mart 2017 Pazartesi 17:01

Gelecek sezon Avrupa arenasında kaç Türk takımı yer alacak? Hangi takımlar hangi organizasyonda oynayacak? Bu soruların cevabı Türkiye Basketbol Federasyonu üst yöneticisi Ömer Onan'dan geldi.

TRTSPOR'a açıklamalarda bulunan Onan, kulüplerin özgürce seçim yapabileceklerini vurgularak, "Federasyon olarak bize, kimse yaptırım uygulayamaz" dedi.

Bir yanda ULEB (Avrupa Basketbol Ligleri Birliği), bir yanda FİBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu)... İki organizasyon arasındaki anlaşmazlıkla ilgili yargı süreci devam ediyor. Bu konudaki belirsizlik Avrupa'da mücadele edecek Türk takımlarını da yakından ilgilendiriyor. 

Daçka ve G.Saray, THY Avrupa Ligi'ne gidemeyebilir

Gelecek sezon Darüşşafaka Doğuş ve Galatasaray Odeabank'ın Türk Hava Yolları (THY) Avrupa Lig'inde (Euroleague) oynayıp oynayamayacağı merak konusu...

Avrupa Ligi yöneticilerinden henüz bir açıklama gelmedi, Darüşşafaka Doğuş ve Galatasaray Odeabank cephesi ise beklemede...

Eğer ligin formatı değişmezse, bu takımlar gelecek sezon ULEB Avrupa Kupası'nda yarışacak. Ancak bu kez de iki takım ULEB ve FİBA arasındaki düzenlemeye takılacak.

"Takımların seçme hakkı olmalı"

TRTSPOR'a açıklamalarda bulunan Ömer Onan, bu konuda şunları söyledi: 

"Seneye Euroleague'in statüsü değişir mi? Ben biliyorum. Darüşşafaka Doğuş çok oynamak istiyor ve Euroleague'de kalmak istiyor. 16 takımla kalırsa zor gözüküyor. Galatasaray Odeabank geçen sene Euro Cup'ı almasından dolayı Euroleague'de oynadı. Seneye böyle olursa o da oynayamayacak. İki tane çok kaliteli takımın bence seçme hakkı olması lazım."

FIBA Genel Sekreteri Patrick Bauman, federasyonlardan, ULEB Avrupa Kupası’nı tercih eden kulüplerin lokal liglerden ihraç edilmesini isteyeceğini belirtmişti. Bu talebe uymayan federasyonların da FIBA organizasyonlarından men edileceğini bildirilmişti.

Bu açıklamanın ardından son sezon hiç bir Türk kulübü ULEB Avrupa Kupası'na katılmamıştı.

"Türkiye'ye dayatma yapılamaz"

Gelecek sezon ise durum farklı olacak.

Onan, bu konuda dayatma kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, "Geçmiş federasyondan farklı olarak biz bir dayatmaya karşıyız. Bu Euro Cup içinde FIBA Genel Sekreteri Patrick Bauman içinde aynı. Darüşşafaka Doğuş, Galatasaray Odebank seneye bize gelip de biz Euro Cup'ta oynamak istiyoruz derse biz buna 'Hayır' diyemeyiz. Bu dayatmayı İspanya'ya kimse yapamadı, Litvanya'ya kimse yapamadı, Rusya'ya da yapılamadı. Türkiye'ye de böyle bir dayatma yapılamaz. Ortak karar alınmadığı sürece" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Yükleniyor lütfen bekleyiniz