Detay

Anadolu Efes'in kaderi Fenerbahçe'nin ellerinde

04 Nisan 2024 Perşembe 09:28 - Son Güncelleme 04 Nisan 2024 Perşembe 09:34  |  Kaynak : TRT SPOR

THY Avrupa Ligi'nde temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun play off yolunu Akın Taş yazdı.

Son yılların açık ara en rekabetçi sezonunu geçiren Türk Hava Yolları Euroleague platformu, bu sene çıtayı uzaya çıkardı desek abartmış olmayız. Bütçeleri, oyuncu profillerinin, NBA patentli oyuncuların, üstüste kırılan rekorların her geçen gün kendini daha bariz hissettirdiği ligde, bu yıl ilk defa uygulanacak olan Play-in Play-Out sistemi ile Play-Off yarışı hiç olmadığı kadar zor bir yapıya büründü.

Bilmeyenler için kısaca açıklayacak olursak; normalde sezonu ilk 8 de bitiren takımlar standart bir çeyrek final eşleşmesine otomatik olarak yükselirken, bu yeni sistemde 7,8,9,10. sıradaki takımlardan 7. -10. ve 8. -9. sıralardaki takımlar önce çeyrek finale kalma mücadelesi verecek, ardından da turu geçen taraflar sezonu 1. ve 2. Sırada bitiren takımlar ile final-eight yani çeyrek final mücadelesi verecek.6'sı garanti olmak üzere toplamda 10 takımın Play-Off'ları yer alacağı ligde, Play-Off biletini garanti altına almış sadece bir takım mevcut : Real Madrid.

Altını tekrar çizmekte fayda var, sezon bitimine sadece 2 hafta kala, Real Madrid dışında hiçbir takım Play-Off'ları garantilemiş değil. Rekabet o denli bir duruma geldi ki ; 9. sırada bulunan ve play-in potasındaki Maccabi Tel Aviv ile 2.sıradaki Panathinakos arasındaki galibiyet farkının sadece 2. Bir diğer deyişle tüm sezon ligi ilk ikide sürdüren takım son 2 maç kaybederse ligde Play-Off dışında kalma ihtimali ile yüzyüze. Elbette ki Avrupa'nın 1 numaralı platformundaki bu çılgın rekabetten temsilcilerimiz de fazlasıyla nasibini almış durumda.

Öyle ki ikili averajda neredeyse tüm takımlara üstünlük sağlamış olan son haftaların formda takımı temsilcimiz Fenerbahçe Beko, geçtiğimiz hafta Milano karşısında bu avantajını geri plana atan bir mağlubiyet aldı ve 2. Sıra hesapları yaparken kendini 5. sırada buldu. Play-in potasının sadece 1 maç uzağında olan sarı lacivertli temsilcimiz için önümüzdeki 2 maç hem ilk 4 içinde yer alarak ev sahibi avantajı elde etme açısından hem de Play-Off'ları kalmayı garantileme adına oldukça hayati bir öneme sahip.Ataşehir'de Anadolu Efes'in ağırlayacak olan temsilcimizin son maçı çok daha zor ve bir o kadar da kritik : Pire deplasmanı Olympiacos. Üstüste 2 hayati karşılaşmaya çıkacak olan temsilcimiz, olası bir mağlubiyette ev sahibi avantajını kaybetme riski ile karşı karşıya.

Madalyonun diğer yüzünde ise tam tersi bir senaryoya sahip olan Anadolu Efes bulunmakta.

Son 5 maçta iyi bir ritim yakalayan temsilcimiz,ligin dibinden kurtulmayı başararak bitti dediğimiz yerde yarışa tutunmayı başardı ve Play-in potasına girme yolunda, Baskonia'yı deplasmanda yenerek çok ciddi bir adım attı.Her ne kadar bu kritik galibiyet ile son 2 haftaya rakiplerini 1 galibiyet önünde girse de temsilcimiz Anadolu Efes'in önünde tıpkı diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko gibi çok ama çok zor bir periyot bulunmakta.
Her iki senaryodan birinde 1 Türk takımı Play-Off ev sahibi avantajını yitirmek üzere kalacak iken, ikinci senaryoda ise diğer temsilcimiz Play-Off yarışının tamamen dışında kalma riski ile karşı karşıya kalacak.
Buna kaderin cilvesi de diyebiliriz, tarihin tekerrürü de ancak şu bir gerçek ki önümüzdeki hafta yapılacak olan Türk derbisinde 2 temsilcimizden biri Play-Off yolunda ciddi bir yara alacak.

Kaybedenin üzülmekten öte bir senaryo ile karşı karşıya geleceği bu tablo biz Türk basketbolseverler adına malesef üzüntü verici. Fenerbahçe Beko 'nun ve Anadolu Efes'in çok çok iyi ritim bulduğu şu son haftalarda fikstürdeki bu kötü tesadüf bizim canımızı çok yakacağa benziyor.

Malumunuz olduğu üzere 2019' dan bu yana 2 Türk takımını yarı finallerde birlikte göremiyoruz. Olası bir Play-Off yarışında sadece 1 takımla temsil edilmek Avrupa'nın 2 numaralı ülkesine yakışmayacaktır desek yerinde bir tabir olacaktır.

Umarız ki temsilcilerimiz bu kritik virajdan en az hasarla çıkar ve buna ilaveten basketbolun şans melekleri bize yardım eder ve rakiplerimiz de en az 1 mağlubiyet ile bu seride yara alır. İyi bir senaryo ile ülkemizin yeniden hem Play-Off hem de final-four'da yeniden 2 takım ile temsil edilmesini umuyor ve sezonun bu en zor kısmında temsilcilerimize de bu yolda başarılar diliyoruz.

Sıradaki Haber
Fenerbahçe Beko'da rekorlarla taçlanan "Saras" rüzgarı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz