Detay

Yolu ülkemizden geçmiş yıldız basketbolcular

06 Nisan 2024 Cumartesi 22:28 - Son Güncelleme 06 Nisan 2024 Cumartesi 23:23  |  Kaynak : TRT SPOR

Avrupa'nın en değerli basketbol liglerinden birisi olarak kabul edilen Basketbol Süper Ligi, bugüne kadar birçok yıldız isme ev sahipliği yaptı. Yolu bir dönem Türkiye'den geçmiş yıldız basketbolcuların hikayesini Akın Taş yazdı.

Onlar basketbol şiirini Türkçe’ye çevirmiş, Dr James Naismith’in kurduğu bu güzel oyunu bizlere sevdiren "10 Güzel Adam" kimisi Türk pasaportu aldı, ismini değiştirdi, kimisi Euroleague rekorları kırdı, şampiyonluklar kazandı, kimisi de koskoca bir kuşağa basketbolu öğretmekle kalmadı, Türkiye'yi basketbol ülkesi yaptı. Ancak bir tanesi var ki dünyada örneği yok.Tüm salonu 'Amin' diye inleterek ayağa kaldıran basketbolcu gördü bu güzel basketbol ülkemiz.

Geldiğinde kimsenin haberi olmadığı, giderken ülkenin ayağa kalktığı Türk halkı ile özdeşleşmiş 10 ismi sizler için derledik.
 

10- Nikola Prkacin

'' Profesör'' lakabını Nemanja Bjelica' dan yıllar önce almış, Anadolu Efes'in 2000 lerin başındaki rotasyonunda ki esaslı oyunculardan olan emektar oyuncu.
Post-up oyunlarının tarihini yazan, yavaş ayaklarını verdiği dezavantajı size'ını yerinde kullanarak kapatan,
Guard 'ların asistine ihtiyaç duymadan yaptığı skor katkısı ve sol omzunun üzerinden yaptığı' hook' atışı ile ikonikleşen bir atış tarzı olan oyuncunun türünün son örneklerinden olduğunu söylesek abartmış olmayız.
 

9- Preston Shumpert

Beşiktaş'a geldiğinde taraftarın ''kemancı'' lakabını taktığı, ilginç sakalı ve oyun tarzı ile sıradışı bir 2-3 numara karışımı olan ABD'li 3 numara oyuncusunun en sıradışı özelliği ise kullandığı şut tekniği.

17 yaşında ilk defa geldiğim Ankara'da gelir gelmez kendisini izlemeye gittiğim Türk Telekom karşılaşmasında canlı izleme fırsatı bulduğum bu oyuncu, şut tekniği ile eşsiz bir yetenek. Bulduğu yüksek yüzdeler ile lig tarihimizin keskin şutörleri arasında açık ara en iyilerden olan Shumpert hem Beşiktaş hem Galatasaray taraftarının sevgilisi olmasıyla da ayrıca özel olan bir isim.

8- Marcus Haislip

Fundamental olarak olarak çok gerilerde olsa da yaptığı smaçlarla bunu fazlasıyla unutturan isim. Anadolu Efes'te iken son şampiyonlara karşı devleşmesi ile tanınan ABD'li oyuncu, kendi evinde MVP gibi oynarken, deplasmanda tam tersi performans sergilemesi ile tam bir tezatlar birleşimiydi.

Türkiye'de yaptığı smaçların yanısıra Mirsad Türkcan ile yumruklaşması meşhur olan yıldız oyuncu, 9 maç ceza alarak malesef bu konuda da rekoru elimden bırakmadı.

7- Erwin Dudley 

Yıl 2007, Türk basketbolunun final-four hasreti içinde tutuştuğu yıllarda, Eurocup yarı finaline çıkan efsane Türk Telekom kadrosunun vazgeçilmez ismi. Üçlük çizgisi ile boyalı alan arasındaki her yerde orta mesafeli şutlarda zannımca Türkiye basketbol tarihinin en iyi lerinden olan Erwin Dudley'i Türk Telekom tarihinin en iyisi desek yerinde olacaktır.

6- Kaspars Kambala

Şunu rahatlıkla diyebilirim ki; değil Avrupa'da dünyada bu denli fiziğini iyi kullanan ve pota altını tek başına domine eden 2 pivot varsa biri Kambala diğeri Shaquille O'neal'dır. Ürkütücü bedeni ile pota altından onu izleyen tüm seyircilere 40 dakika boyunca üzerime düşer korkusu ile korku dolu anlar yaşatan Euroleague efsanesi.

Orjınal bir karaktere de sahip olan Letonyalı efsane, basketbolu bıraktıktan sonra cüssesinin hakkını vererek profesyonel boksa atıldı ve burada da orta çaplı bir başarı elde etti. Letonya'nın basketbol efsanesi olarak da anılan Kambala'yı unutmak için ciddi bir hafıza kaybı sorunu yaşamak gerekir diye düşünüyorum.

5- Petar Naumoski 

80 kuşağının yıldızı. 7 numaralı formasıyla bir idol olan ve Y Kuşağı'na basketbolu öğreten Murat Murathanoglu' nun tabiri ile "nağmozki". Ülkemize profesyonel branşlarda gelen ilk kupanın alınmasında takımın lideri olan Makedon efsane şu sıralar Makedonya Basketbol Federasyon Başkanlığı görevinde ve Türk basketbolseverlere basketbolu öğreten ender oyunculardan.

4- Damir Mrsic 

Fenerbahçe'nin basketbolda ayağa kalktığı yıllarda dümenin başında olan isimlerin başında gelen Mrsic, agresif ve savaşçı yapısı ile Fenerbahçe taraftarının gönlünde ömür boyu müebbet hapis cezası aldı diyebiliriz.
İmza atışı olan perde sonrası çıktığı üçlükleri ile tarihe adını yazdıran Mrsic, o dönem çok güzel kontratlar önüne serilse de Fenerbahçe'de kalarak takım efsanesi olmayı seçti. Mrsic'in olmadığı bir Fenerbahçe tarihi çok eksik kalacaktır.

3- Carlos Arroyo

NBA'deki meşhur grev kararı ile Türkiye 'nin yolunu tutan isimlerden olan olan Porto Rikolu oyun kurucu ; önce Beşiktaş ile Eurochallenge' da, ardından Galatasaray ile Euroleague'de büyük oynayarak takımı sırtlayan efsane guard çok oynamasa da Türk basketbolunun en unutulmazları arasında yer alıyor.


Galatasaray taraftarının gelmiş geçmiş en büyük sevgilisi olan Arroyo,hafızalarda hiç çıkmadan 50 dk oynadığı Kızılyıldız karşılaşması ile kazındı.

2- Will Solomon

Tek cümle ile anlat deseler şu şekilde ifade ederdim : "Boş Turnikeye Gitmek Yerine Üçlük Atan Adam"

Başlı başına saf bir ekol.Basketbolda çalışma disiplinin yeteneği henüz yenmediği 2004-2009 arasında Avrupa'yı sürklase eden muhteşem guard. Hız, bitiricilik, keskin şut yeteneğini, taraftar gücü ile birleştirebilen inanılmaz ve komple bir oyuncu.

Fenerbahçe'nin amatör branşlarda yaptığı yatırımların ilk meyvelerini verdiği basketbol branşında dümenin başında 'O' vardı. Barcelona deplasmanında yaptığı şovdan, Fenerbahçe'yi taşıdığı ilk çeyrek finale kadar hafızalardan silinmeyecek bir isim Will Solomon. Taraftarı bu kadar arkasına alan, salonu bu denli ayağa kaldıran basketbolcu Avrupa'da hiç bir zaman olmadı, olmayacaktır da.

1- Khaled El - Amin

Kimler geldi kimler geçti hiçbirisi sevilmedi onun gibi...

Bir basketbolcu düşünelim, fiziksel görünüşünden tutun, isminin hikayesine, Amerikan gettolarında geçen çocukluktan, Türkiye'de ki başarılarına, her anlamda orjınal olsun.

Basketbol oyununda çok basit bir eylem olan serbest satışlarda Akatlar'da bulunan tüm taraftarlara '' AMİN'' diye salonu inlettiren efsane.

Her hareketi, basketbolu, tüm hikayesi ile tam bir sansasyon olan Khaled El Amin basketbol sonrasında da hızlı hayatına devam etti ve 2019' da tutuklandı. Şu sıralar dışarıda emekliliğin tadını çıkaran basketbolun Pascal Nouma'sı olan bu adamı izlemeyen varsa çok şey kaçırmıştır desek çok çok yerinde bir tabir olacaktır.

Sizlere de bu yazının sonunda bu meşhur '' AMİN" sekansının olduğu videoyu bırakıyorum...

Etiketler : Akın TaşBasketbol
Sıradaki Haber
Anadolu Efes'in kaderi Fenerbahçe'nin ellerinde
Yükleniyor lütfen bekleyiniz