Diğer Sporlar

Türk dağcılar Alpler'de tırmandı

12 Haziran 2015 Cuma 12:34 - Son Güncelleme 12 Haziran 2015 Cuma 12:38

Alpler'in en zor rotasına sahip zirvelerinden Aiguille Verte'ye tırmandılar.

Alp Dağları'nın 4 bin 122 metre yüksekliğindeki Aiguille Verte zirvesine tırmanan Bursalı iki dağcı, zorlu parkuru aşma mücadelesini vücutlarına bağladıkları küçük kameralarla görüntüledi.

Fransa'da kar ve buzla kaplı zeminde kazma ve diğer gereçleri kullanarak zorlu yürüyüşün sonunda zirveye ulaşan dağcılar, Türk bayrağı açtı.

Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı İsmet Şentürk, Alpler'e tırmanan Türk sporcu sayısının fazla olmasını istediklerini söyledi.

Alp Dağları'na tırmanış için iyi bir çalışma ve hazırlık dönemi geçirdiklerini belirten Şentürk, "Bölgeye gidiş, zor ve masraflı değil. Dağcılarımızın Alpler'e yönelmesini istiyoruz. Burada dağcılar için inanılmaz zenginlikte tırmanış ortamı var" dedi.

Şentürk, üç arkadaşıyla bölgeye ulaştıktan sonra Chamonix-Mont-Blanc kentinde bir kamp alanında çadırlarda konakladıklarını anlattı.

Konaklama fiyatlarının çok ucuz olduğunu dile getiren Şentürk, şunları söyledi:

"Aiguille Verte, herkesin çıkabileceği bir zirve değil. Doğa koşulları sürpriz yapabiliyor. Biz de riskleri hesaplayarak, bilgi birikimimiz ve deneyimlerimizle buraya gittik. Dört arkadaşımızdan ikisi tırmanışa katılmadı. Ben ve arkadaşım Ömer Faruk Kaya, kazma ve kramponlarla kendimizi koruyabileceğimiz gerekli donanımla bu kulvara zamanı da iyi hesaplayarak, gündüzün tehlikelerine maruz kalmadan saat 23.00'te zirveye doğru hareket ettik. Çok önceden hareket edilmesi gereken bir zirve çünkü güneye bakan bir yüzey olduğu için ısınan havadan dolayı çok ciddi çığ riski bulunuyor ve yüksek oranda taş düşmesi gerçekleşiyor. Etrafımızda akan çığların, düşen taşların arasından 550 metrelik bir buz kulvarından tırmanarak zirveye ulaştık. Sabahın erken saatlerinde zirveyi terk ederek inişe geçmeniz gerekiyor. İlerleyen saatler, oradaki riski çok artırıyor. Ölümcül riskler ortaya çıkıyor. Tehlikenin en az olduğu yerlerden geçerek bu tırmanışı başarıyla sonlandırdık. Bu Aiguille Verte zirvesine Türkler olarak ilk tırmanışı ekibimizle yaptık."

Aiguille Verte zirvesine çıkmayı başaran dağcıların "alpinist" kabul edildiğini bildiren Şentürk, tırmanışlarının bundan dolayı önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Ekibin, gidiş ve dönüş olmak üzere 3-4 Haziran'da yaklaşık 15 saat süren tırmanış faaliyeti, Şentürk ve Kaya'nın vücutlarına bağladığı küçük kameralarla görüntülendi.

Sıradaki Haber
Eskrimde 4 madalya
Yükleniyor lütfen bekleyiniz