Diğer Sporlar

"Kota mücadelemiz devam ediyor"

12 Şubat 2016 Cuma 14:53 - Son Güncelleme 12 Şubat 2016 Cuma 12:55

Cimnastik Federasyonu Başkanı Çelen, açıklamalarda bulundu.

Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, 2016 Rio Olimpiyatları'na kota almak için hazırlıklara devam ettiklerini söyledi.

Çelen, Brezilya'nın 2016 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağı Rio kentinde 16-20 Nisan tarihlerinde, artistik cimnastikte yapılacak kota müsabakalarına Tutya Yılmaz, Demet Mutlu, Ferhat Arıcan ve Ahmet Önder ile katılacaklarını söyledi. Çelen, sakatlık yaşanmadığı takdirde kota alacaklarına inandıklarını dile getirdi.

Cimnastikte olimpiyatlara ilk kez 2012 Londra'da Göksu Üçtaş ile katıldıklarını hatırlatan Çelen, "2016 Rio için kota mücadelemiz devam ediyor. Bizim branşımızda olimpiyatlara katılmak biraz daha zor. Kota sayısı çok az. Diğer branşlardaki gibi puan toplayarak gidilmiyor. Kota almayı başarırsak, tarihimizde 2. kez, erkeklerde ise ilk kez olimpiyatlara gitmiş olacağız" diye konuştu.

Olimpiyatlarda artistik ve ritmik cimnastik ile trambolin olmak üzere 3 ayrı disiplin bulunduğunu anlatan Çelen, şöyle devam etti:

"Trambolin ve artistik cimnastikte kota almayı hedefliyorduk. Trambolinde gidemiyoruz. Artistikte ise son bir şansımız kaldı. Sakatlık gibi bir durum olmadığı sürece kota alacağımıza inanıyorum. Yine de tedbirimizi alıyoruz. Müsabakalara iki sporcumuzun da yedeğini götüreceğiz. Türk cimnastiği artık olimpiyatlara katılımı değil, madalya almayı konuşmalı."

"Rekabet ortamı olacak"

Çelen, göreve geldikleri günden bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığından istedikleri her desteği aldıklarını ve bunları iyi değerlendirdiklerini söyledi.

"Federasyon olarak görevimiz verilen desteği, imkanları, sporcularla buluşturmak" diyen Çelen, şöyle devam etti:

"81 ilde örgütlenme hedefiyle geldik. Artık Türkiye'nin her ilinde cimnastik yapılıyor. Sporcu sayımız binlerden 10 binlere çıktı. Bunu 50 binlere çıkartacağız. Sporcu sayımız ne kadar çok olursa, milli forma için rekabet o kadar çok olur. Bu da başarıyı beraberinde getirir." 

2020 Tokyo Olimpiyatları'na hazırlanan milli takımı şimdiden oluşturduklarını dile getiren Çelen, "2020'nin takımı şu an kampta. Ayrıca Rio'ya gidecek takımın yaş aralığı 19-21 ve onların yaşı da Tokyo'ya tutuyor. Böyle devam edersek 2024'te milli takımda ciddi bir rekabet ortamı olacak. 2020 ve 2024 hedefimiz, trambolinde bireysel kota alıp yarışmak, ritmikte özellikle grup serisinde kotayı zorlamak, artistikte ise bayanlarda en az 2 sporcuyla, erkeklerde de takım olarak kota almak" diye konuştu.

"Devşirme sporcuya gerek yok"

Suat Çelen, cimnastikte devşirme sporcu almaya gerek görmediklerini dile getirdi.

Kota sayısının az olduğunu vurgulayan Çelen, "Bu kotayı kendi sporcularımız zaten alıyor. Dışarıdan sporcu alsak, bizim kota alabilecek sporcularımız açıkta kalacak. Eski bir milli sporcu olarak devşirmeye karşıyım ama lokomotif olması açısından da önemli buluyorum" ifadelerini kullandı.

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesi erkek takımına bir yabancı sporcu almayı düşündüklerini belirten Çelen, şöyle konuştu:

"Bunun yanında antrenör kadromuzda yabancılar var. Göreve 2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra geldiğimiz için iyi antrenörleri kaçırdık çünkü ülkeler, olimpiyatlardan hemen sonra antrenörlerle 4'er yıllık sözleşme yapıyorlar. Rio'dan sonra bir çok iyi antrenör boşa çıkacak. Biz de o zaman harekete geçeceğiz."

Özellikle artistik cimnastikte yerli antrenörlerin iyi bir seviyeye geldiğini ifade eden Çelen, iyi antrenörden ziyade 2-3 olimpiyat görmüş tecrübeli antrenörleri getirmenin daha önemli olduğunu söyledi.

"Türkiye'de cimnastik bilinci artık oturdu"

Tüm sporların temeli olan cimnastiğin, küçük yaştaki çocuklara mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkati çeken Çelen, şöyle devam etti:

"Çocuk ileride hangi sporu yaparsa yapsın önce cimnastikle esneklik, sıçrama, motor becerileri gibi özellikleri almalı. Artık aileler bunu çok iyi biliyor. Türkiye'de cimnastik bilinci artık oturdu. Biz aynı zamanda diğer federasyonların fabrikası ve lokomotifi olmalıyız. Tabanda oldukça yayıldık. Şimdi antrenör eğitimlerine ağırlık vermeye başladık. Öte yandan tabandaki sporculara, birer yıldız sporcu göstermek zorundayız. Ne kadar çok şampiyonumuz olursa, cimnastiğe olan ilgi de o kadar çok olur."

Türk cimnastikçilerin yurt dışında tanınır hale geldiğini, bu sayı arttıkça milli takımdaki rekabetin de artacağını anlatan Çelen, "Milli takımlarda rehavet olmasın, rekabet olsun. Sporcu tek olmadığını bilirse daha çok çalışmak zorunda kalır" dedi.

"İlk kez bir Dünya Kupası serisi aldık"

Çelen, uluslararası alandaki ilişkilerinin gün geçtikçe geliştiğini belirterek, "Bu sayede tarihimizde ilk kez bir Dünya Kupası serisinin organizasyonunu aldık. Bu kolay olmadı. Üstelik bizimki Rio Olimpiyatları'ndan önceki son seri olacak. Rio'nun provası niteliği taşıyacak" diye konuştu.

Bugüne kadar elde edilen başarılar için geçmiş yönetimlere teşekkür eden Suat Çelen, şunları kaydetti:

"Ben aldıklarımızın değil, alamadıklarımızın peşindeyim. Başarı sporcuların, başarısızlık ise bizim. Şu ana kadar doğru yolda gittiğimizi düşünüyorum. Tabii ki bunun takdirini, camia, sporcular ve bakanlığımız verecektir."

Sıradaki Haber
Nevin Yanıt yeniden piste çıkıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz