Diğer Sporlar

"Madalyalarımızın hepsi temiz"

20 Nisan 2017 Perşembe 11:47 - Son Güncelleme 20 Nisan 2017 Perşembe 11:52

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, dopingin önüne geçtiklerini belirterek, bu nedenle Avrupa Şampiyonası'nda kazanılan madalyaların daha "kıymetli" olduğunu söyledi.

Taşpınar, ay-yıldızlı sporcuların Hırvatistan'ın Split kentinde düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nda 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 9 madalya kazanarak, önemli bir başarıya imza attığını ifade etti.

Görevi devraldıklarında dopingsiz başarının elde edilemeyeceği yönünde kendilerine telkinde bulunanların olduğuna işaret eden Taşpınar, doping konusunda asla taviz vermediklerinin altını çizdi.

Taşpınar, "Devletimizin 'doping olmayacak' yönünde bir kararı vardı. Biz de bu görüşü benimsiyoruz. Bu kararı uyguladık. Çünkü dopingin vücuda ne kadar zarar verdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Doping konusunda tüm tedbirleri alarak işe başladıklarını vurgulayan Taşpınar, "Dopingin önüne geçtik. Bizim dönemimizde uluslararası yarışmalarda hiçbir sporcumuz dopingli çıkmadı. Avrupa Şampiyonası'nda aldığımız madalyaların çok daha kıymetli olduğunun farkındayız. Çünkü madalyalarımızın hepsi temiz. Daha önce tüm ülkelerin aldığı madalyaların hepsi şüpheli ve tartışmalı." diye konuştu.

Halterde dopingi nasıl engellediklerini anlatan Taşpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye şampiyonalarında numune aldırdık, doping kontrolü yaptırdık. Dolayısıyla daha ilk ayakta engeli koyduk. İkinci önemli tedbirimiz; minik, yıldız, genç, 23 yaş altı ve büyüklerde kamplarda da sporcu ve antrenörlerin haberi olmadan doping kontrolü yaptırdık. Ayrıca yurt dışına giden milli sporcularımız, uluslararası federasyon ya da Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) yetkilileri tarafından yapılan kontrollerden geçiyor. Dolayısıyla bunların doping yapma fırsatları yok. Bunun dışında her Türkiye Şampiyonası öncesi doping seminerleri düzenledik. Her yıl aralık ayında tüm antrenörlerin ve hakemlerin katıldığı seminerimiz de oluyor. Burada WADA yetkilileri sunum yapıyor. Kendimiz de antrenörleri muhtelif yer ve zamanlarda toplamak suretiyle dopingin olmayacağını, böyle yollara başvurmamaları gerektiği hususunu anlattık. Dolayısıyla bunu engellemiş olduk."

Başarıya giden süreç
Taşpınar, dopingle mücadelenin yanı sıra sporcuların performansını artırmak için antrenman metodlarını tekrar gözden geçirdiklerini dile getirdi.

Yıl boyunca aralıksız kamplar düzenlediklerini ve sporcuların çok çalıştığını belirten Taşpınar, "Dopingsiz de başarılı olunabileceğini gösterdik." dedi.

Taşpınar, sporcu sayılarını da artırdıklarına işaret ederek, "Daha önce 32 ilde halter yapılıyordu. Bu sayıyı 57 ile çıkardık. Ayrıca faaliyet gösterdiğimiz tüm illere 4 yıl boyunca malzeme yardımı yaptık. Ağırlık, bar gibi her türlü ihtiyaçları temin ettik. Bu da yetmedi, Spor Genel Müdürlüğünün Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesini aktif kullandık." değerlendirmesinde bulundu.

Sporcu taraması yaptıklarına da değinen Taşpınar, sözlerini söyle tamamladı:

"Başarılı olacağına inandığımız 100 sporcuyu bir araya getirdik. Bu sporcular arasından da en iyilerini seçtik. Bu sporcularımızın arasından çıkan Nuray Levent, Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda 1 gümüş, 2 altın madalya kazandı. Nuray, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yarışabileceğini düşündüğümüz sporculardan biri. Yıldızlarda 3 bronz madalyaya ulaşan Caner Toptaş da bu eleme sürecinden geçti. İnşallah, güzel günler bizi bekliyor. Tüm bu yaptığımız program ve projelerde isabetli olduk ki madalyalar geliyor ama kolay olmuyor. Bu konuda bize inanan camiamızı kutluyorum."

Sıradaki Haber
Genç okçulardan iki bronz madalya
Yükleniyor lütfen bekleyiniz