Diğer Sporlar

Recep Kara zirvede bırakacak

13 Ocak 2017 Cuma 11:40 - Son Güncelleme 13 Ocak 2017 Cuma 08:42

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin son, salon yağlı güreşlerinin ise ilk şampiyonu Recep Kara, altın kemerin sahibi olarak güreşi bırakmayı hedefliyor.

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin son şampiyonu Recep Kara, altın kemere ulaşarak güreşi zirvede bırakmak istediğini söyledi.

Balıkesir'de gerçekleştirilen ilk salon organizasyonunda başpehlivanlığa ulaşan Ankara ASKİ Spor Kulübünün sporcusu Recep Kara, yaptığı açıklamada, yağlı güreşin diğer spor branşlarına göre daha zor olduğunu anlattı. 12 yıldır farklı derecelerle zirvede yer aldığını anlatan 34 yaşındaki başpehlivan, "Bu işi tadında bırakmak gerekiyor. Halen tam hedefime ulaşamadım. Altın kemerin sürekli sahibi olmak istiyorum. 2017 ve 2018'i birincilikle kapatırsam altın kemerin sürekli sahibi oluyorum. Hedefim bu. Olursam da bu işi zirvede bırakacağım." ifadelerini kullandı.

Recep Kara, 45 yaşına kadar güreş yapma haklarının bulunduğunu belirterek, "Benimki 40'ı bulmaz diye düşünüyorum. Her şeyi tadında bırakmak gerekiyor. Çünkü bizden sonra gelecek nesillere bayrağı devretmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Yağlı güreşte bir çok favori pehlivanların bulunduğunu vurgulayan Recep, şunları kaydetti:

"Bu iş o kadar zorlaştı ki her yıl yeni bir pehlivan çıkabiliyor, başpehlivan oluyor. Mücadele, rekabet çok kızıştı. Antalya ve Karadeniz Bölgesi'nden bizim iyi arkadaşlarımız var. Bu meydanlar boş kalmayacak. Yağlı güreşteki rekabet minderden daha fazla. Şu anda olimpiyat şampiyonu Taha Akgül'ün bir sıkıntısı var çünkü rakibi yok. Taha'yı sıkıştıracak, Taha'dan sonra bayrağı devralacak bir genç yok. Taha özel bir sporcu ama rakibi yok. Yağlı güreşlerde alternatifimiz çok. Bugün 70 başpehlivan var. Bunun 30'u birbiriyle ciddi rekabet halinde. Her yıl yeni adamlar çıkıyor. Bu işler zorlaşıyor. Biz de burada artık tecrübemizi konuşturacağız. Çalışıyoruz, düzenli antrenman yapıyoruz, işimize sahip çıkıyoruz, özen gösteriyoruz. Hedefimiz inşallah 2017 ve 2018'i de şampiyon kapatarak altın kemerin sürekli sahibi olmak."

Yağlı salon güreşi

Başpehlivan Recep, yağlı güreşlerin altı ay boyunca açık havada yapılan bir organizasyon olması nedeniyle sporcuların belirli süre müsabakadan uzak kaldığını söyledi.

Balıkesir'de geçen hafta ilk kez düzenlenen salon turnuvasının, yağlı güreşlerin kışın da yapılabileceğini gösterdiğini vurgulayan Recep, "Salon yağlı güreşlerinin ilk başpehlivanı olmak bizim için iyi oldu. Kırkpınar'ın en ünlü başpehlivanları orada kol bağlamıştı. Bu da bizim için mutluluk verici bir olay." diye konuştu.

Kış organizasyonunu farklı illerde devam ettirmek istediklerini belirten Recep, "Yağlı güreşlerimiz 655 yıldır yapılan bir gelenek. En iyi şekilde kültürümüzü, dünyaya, yaz ve kış olmak üzere ata sporunu sevdirmek, canlandırmak, daha farklı kitlelere yaymak için mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Asya şampiyonu sumocu ile maça çıkacak

Başpehlivan Recep Kara, Ordu'da düzenlenen Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası'nda yarın Sumo Güreşi Asya Şampiyonu Kırgız Almaz Ergeshov ile maç yapacak.

Japonların ata sporları sumoyu dünyaya yaydıklarını belirten Recep Kara, şunları kaydetti:

"Bizim ata sporumuz da yağlı güreşler. İki kültürü Ordu'da birleştireceğiz. Japon sumo güreşinin temsilcisi, Asya şampiyonu bir arkadaşımız gelecek. Ben de tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin temsilcisi olarak mindere çıkacağım. İki kültürü burada kaynaştırmaya çalışacağız. Seyircimize güzel bir atmosfer sunacağız. Sumo ile yağlı güreşlerin yapılışı farklı ama amacımız kültürlerin ikisini de tanıtmak, birbiriyle kaynaştırmak. İki farklı kültür, iki farklı organizasyonu bir araya getirdiğimiz bir yarışma olacak."

Sıradaki Haber
Judoda 10 aylık kamp dönemi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz