Diğer Sporlar

Savaştan kaçtı, tarih yazdı!

31 Ağustos 2015 Pazartesi 14:05 - Son Güncelleme 31 Ağustos 2015 Pazartesi 14:28

Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, Türkiye'de tarih yazıyor.

Türk spor tarihine geçen Ukrayna asıllı milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş, ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiğe Türkiye'de tarih yazıyor.

Singapur'da düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda 50, 100 ve 200 metre kurbağalama ile 200 metre karışıkta altın madalyaya uzanan Viktoria Zeynep'in ilginç hayat hikayesi bulunuyor.

Asıl adı Viktoria Solntseva olan 1998 doğumlu şampiyon yüzücü, Ukrayna'nın doğusunda çıkan savaştan dolayı büyük sıkıntılar yaşadı. Ülkesi adına 2013 Dünya Gençler Şampiyonası'nda kurbağalamada 200 metrede altın, 50 metrede gümüş, 100 metrede ise bronz madalya alarak 15 yaşında dünyaya adını duyuran Viktoria Zeynep, geçen yıl ülkesinden ayrılarak Türkiye'ye geldi.

İç savaş çıktığı sırada Ukrayna'nın doğusunda Rusya sınırındaki Poltova'da kalan genç sporcu ve ailesi, ülkelerini terk ederek Türkiye'ye geldi. İstanbul'da yaşamaya başlayan ve antrenmanlarını Türk Milli Takımı'yla yapan Viktoria Zeynep Güneş, kısa sürede ay-yıldızlı formayla büyük başarılara imza attı.

Tercihi Türk Milli Takımı oldu

Viktoria Zeynep, birçok ülkeden teklif almasına rağmen ailesiyle Türkiye Yüzme Federasyonu'na "evet" dedi.

Ukrayna Milli Takımı'yla 15 yaşında 2013 Dünya Gençler Şampiyonası'nda gösterdiği başarıyla yüzme dünyasının dikkatini çeken Viktoria'nın ülkesinden ayrılmasından sonra birçok teklif geldi.

Başta Rusya, Mısır ve İsveç gibi ülkelerden teklif alan şampiyon yüzücü, ailesiyle hiç düşünmeden diğer seçenekleri geri çevirerek Türkiye adına yarışmayı kabul etti.

Türkiye Yüzme Federasyonu, uzun süren çalışmalar sonunda, Türk spor tarihine geçecek Viktoria Zeynep Güneş'i Mart 2014'te İstanbul'a getirerek ay-yıldızlı formayı giydirmeyi başardı.

Viktoria Solntseva, Türk vatandaşlığına geçerek Viktoria Zeynep Güneş ismini aldı.

Singapur'da tarih yazdı

Türk Milli Takımı'yla ilk ciddi sınavını Singapur'daki Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda veren Viktoria Zeynep Güneş, Türk yüzme tarihine daha 17 yaşında adını "altın" harflerle yazdırdı.

Viktoria Zeynep, daha önce gençler kategorisinde hiç madalyası olmayan Türkiye'ye tam 4 altın madalya kazandırdı.

İlk altın madalyasını 50 metre kurbağalamada alan milli sporcu, yarı finalde Türkiye rekorları kırarken, finali de 30.78'lik derecesiyle birinci bitirerek Türkiye'ye ilk madalyayı getirdi.

Bu yarıştan sonra bir anda dikkatleri üzerine çeken Viktoria Zeynep, adeta altın madalyaya doyamadı. Ay-yıldızlı sporcu 100 metre kurbağalama ve 200 metre karışıkta da altına uzanırken, 200 metre kurbağalamada çifte mutluluk yaşattı.

Finalde 2.11.03'lük derecesiyle rakiplerini geride bırakarak altın madalyaya uzanan Viktoria Zeynep, bu derecesiyle rekorların da yeni sahibi olmayı başardı. Milli sporcu, 200 metre kurbağalamada şampiyonluk derecesiyle dünya gençler ve şampiyona rekorunun da yeni sahibi oldu.

Viktoria Zeynep Güneş, ayrıca Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından turnuvanın en iyi kız yüzücüsü ödülüne layık görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik

Viktoria Zeynep'in başarıları sonrası milli yüzücüyü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tebrik etti.

Erdoğan, 4 altın madalya kazanan milli sporcunun başarısını tebrik ederken, yüzücüye kutlama telgrafı gönderdi.

Sıradaki Haber
VİDEO | Güneş'ten 4. altın madalya
Yükleniyor lütfen bekleyiniz