Engelli Sporları

Boğaz'ın özel yüzücüsünün "Manş Denizi" hedefi

19 Nisan 2017 Çarşamba 15:04 - Son Güncelleme 19 Nisan 2017 Çarşamba 15:33

Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışları'nda İstanbul Boğazı'nı birçok kez yüzerek geçen down sendromlu milli sporcu Caner Ekin, Manş Denizi'ni geçmeye hazırlanıyor.

Yüzme sporunda 21 senedir ulusal ve uluslararası müsabakalarda kulaç atan 35 yaşındaki Caner, katıldığı yarışmalarda önemli başarılar elde etti. İstanbul Boğazı'ndaki başarısıyla gündeme gelen Caner, engelli sporculara ve ailelerine rol model oldu.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından Caner'in, uluslararası alanda katılacağı bir proje üzerinde çalışıyor. Federasyon yetkilileri, milli sporcunun, Atlas Okyanusu'nun İngiltere ile Fransa'yı birbirinden ayıran kolu Manş Denizi'nde yüzmesi için ilgili ülkelerle görüşmelere başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da sunulan proje kapsamında, Caner'in uluslararası başarısının yanı sıra dünyada rol model olması hedefleniyor.

Federasyon Başkanı Birol Aydın, AA'ya yaptığı açıklamada, Caner'in, yüzmede Türkiye'de örnek alınan bir sporcu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok yakından takip ettiği sporcuyla bir arada olduklarını belirten Aydın, "Caner sayesinde ülkemizdeki milyonlarca engelli, yüzmeye başladı. Caner, ilk kez İstanbul Boğazı'nı geçen down sendromlu sporcu oldu, ardından 3 kez daha bu parkuru geçmeyi başardı. Caner sadece Türkiye'ye değil, dünyaya örnek olsun diye Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu projeyi sunduk. Caner inşallah Manş Denizi'nde yüzecek." ifadesini kullandı.

"Manş Denizi'ni geçerek dünyaya rol model olacak"

Aydın, proje çalışmalarının başladığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın himayesinde inşallah Caner, Manş Denizi'ni geçerek dünyaya rol model olacak. Caner ümitsiz ailelere ümit oldu. Caner ülkemiz için çok önemli bir değer. Manş Denizi'ni de geçerek, bir engellinin sporla neler yapabileceğini göstermiş olacak. İnşallah biz de onun mutluluğunu yaşayacağız." dedi.

Manş Denizi için Caner'in, antrenörü eşliğinde antrenmanlara başladığını dile getiren Aydın, "Bu projemizi Cumhurbaşkanımıza söylediğimizde kendisinde büyük bir heyecan gördük. Cumhurbaşkanımız Caner'i 15 yıldır takip ediyor. Boğaz'ı geçmesinde de bize destek olan Cumhurbaşkanımızdır." diye konuştu.

Caner'in babası Savaş Ekin ise oğlunun 7-8 yaşlarındayken yüzmeyle tanıştığını ve aile olarak kendisinin eğitimle bir yerlere gelebileceğine inandıkları için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Öğretmenlerinin çok büyük emeği olduğuna işaret eden Ekin, Caner'in boğazda yarışacağı sırada eğitmen Osman Akdemir'in kendilerini cesaretlendirdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiyesiyle kilo verdi

Ekin, başarıları sayesinde Caner'in aile olarak kendilerine her türlü mutluluğu yaşattığını aktararak, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızla da 15-16 senedir tanışıklığımız var. Caner'le baba oğul gibiler. Bizi her zaman kabul eder. Caner'i her zaman sorar, 'Bir isteği, eksiği var mı?' diye. Hatta bundan bir sene önce Caner'in kilo aldığından bahsetmişti. Biz de farkındaydık. Caner'i, sporla birlikte ciddi bir diyet programı uygulayarak 10 kilo civarında zayıflattık. Kendisiyle 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'nde görüştüğümüzde mutluluğunu bize belirtti."

Caner'i herkesin sahiplendiğini ve bu durumla gurur duyduğunu vurgulayan Ekin, oğlunun Manş Denizi'ni de geçmesini çok istediğini, bu konuda son kararı antrenörü ve federasyon başkanının vereceğini dile getirdi.

Baba Ekin, oğlunun böyle bir başarıya imza atmasından haz duyacağını kaydederek, "Dünyada şu ana kadar down sendromlu, engelli bir sporcu bu işi gerçekleştirmemiş. Caner, Manş'ı geçerse bu uluslararası büyük bir başarı olur. Hem ülkemizin popülaritesi artar hem de Türkiye'nin engellilere ne kadar değer verdiğini uluslararası platformda göstermiş oluruz. Tabii ki böyle bir projeyi çok önemsiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ekin, federasyonun ve devletin projeyi desteklediğini vurgulayarak, bu güzel başarıyı da görebilmeyi temenni etti.

Sıradaki Haber
Kılıç'ın hediyesi Kocaeli Engelliler'e güç kattı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz