Futbol

Yeşil sahalardan siyaset arenasına

28 Ekim 2016 Cuma 13:28 - Son Güncelleme 28 Ekim 2016 Cuma 10:32

Görkemli kariyerleriyle futbol dünyasına damga vurduktan sonra emekliye ayrılan pek çok yıldız, yeni meslekleriyle de adlarından söz ettirdi.

Futbol oynarken ya da futbolu bıraktıktan sonra, meslek olarak çok farklı bir alan olan politikayı seçip yeşil sahalardaki başarısını meclislere de taşıyan birçok ünlü isim bulunuyor.

Yeşil sahalara veda ettikten sonra kürsülere çıkıp halka hitap eden futbolcular arasında Weah, Romario, Campbell, Shevchenko, Pele ve Zico gibi eskimeyen birçok efsane futbolcu yer alıyor.

Dinamo Kiev, Milan ve Chelsea gibi takımlarda forma giydikten sonra 2012'de futbol hayatına nokta koyan Ukraynalı eski milli golcü Andriy Shevchenko şansını bir süre politikada denedi.

Politikaya erken veda etti

Ülkesindeki sosyal demokrat partinin adayları arasında parlamento seçimlerine katılan 39 yaşındaki Shevchenko, partisinin yüzde 1,58 oyda kalmasıyla başarısızlığa uğrayarak politikaya girme hayallerine erken veda etti.

Yetim kalan çocuklara yardım etmek amacıyla birçok hayır kuruluşunda barış elçisi olarak görev alan Shevchenko, şubat ayında Ukrayna Milli Takım Teknik Direktörü Mykhaylo Fomenko'nun yardımcılığına getirilmiş, Fransa'da düzenlenen EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından ise milli takımın başına geçmişti.

Shevchenko, 2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde Türkiye'nin de bulunduğu I Grubu'ndan çıkıp turnuvaya katılmak için mücadele ediyor.

Campbell belediye başkanlığına aday oldu

İngiltere Milli Futbol Takımı'nın eski kaptanı Sol Campbell, geçen yıl başkent Londra'nın belediye başkanı olmak için Muhafazakar Parti'den aday adayı olmuştu.

İngiltere Premier Lig takımlarından Tottenham, Arsenal, Portsmouth ve Newcastle United'da forma giyen ve 5 yıl önce aktif futbol hayatını noktalayan 42 yaşındaki Campbell, seçim kampanyalarına katıldı ve aday olabilmek için yoğun çaba harcadı. Ancak Campbell, partinin aday listesinde yer alamamıştı.

Romario senatör oldu

Brezilya ve dünya futbolunun yetiştirdiği en değerli golcüler arasında yer alan, kariyerinde binin üzerinde gol atan Romario, 2008'de yeşil sahalara veda etmesinin ardından politikaya atılmayı tercih etti.

Ülkesinde Sosyalist Parti'den 2010'daki genel seçimlere katılan 50 yaşındaki futbol adamı, milletvekili olarak meclise girerken, 2014'te ise Rio de Janeiro'da rekor oyla senatör seçildi.

Romario, 2014'te Brezilya'daki FIFA Dünya Kupası öncesinde düzenlenen eylemlere destek verirken, FIFA'nın başkanlık yarışında ise Blatter'in karşısında yer almıştı.

İnsan hakları savunucusu Weah

Milan, Monaco ve Paris Saint Germain'in efsanevi golcülerinden, Afrika'da 3 kez, FIFA tarafından ise 1 kez yılın futbolcusu seçilen George Weah, 2003'te noktaladığı görkemli kariyerinden sonra ülkesi Liberya ve Afrika'da idol olmaya devam etti.

Weah, iç savaş nedeniyle zor bir dönemden geçen ülkesinde insan hakları konusundaki hassasiyeti ve çabasıyla büyük takdir topladı. Çabaları nedeniyle Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından iyi niyet elçisi seçilen 50 yaşındaki eski futbolcu, Liberya'da 2005'te düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini az farkla kaybetse de 2014'te senatoya seçilmeyi başardı.

Pele ve Zico Brezilya'da bakan olmuştu

Gelmiş geçmiş en iyi futbolcular arasında yer alan Pele (Edson Arantes do Nascimento), Brezilya Milli Takımı ile 3 kez Dünya Kupası'nı kazanarak erişilmesi güç bir başarı elde etmişti. 92 maçta 77 golle ''En çok gol atan oyuncu" unvanının sahibi olan Pele, 1995'te spor bakanlığı yapmıştı.

Pele gibi spor bakanı olan bir diğer Brezilyalı ünlü futbolcu da Zico oldu. Gelmiş geçmiş en iyi futbolcular arasında gösterilen Zico, 3 kez Dünya Kupası'nda forma giydi, ancak bu kupayı hiç kaldıramadı. Teknik direktör olarak 2006-2008 döneminde Fenerbahçe'nin başına geçen Zico, 1991'de spor bakanı oldu.

Yaklaşık bir yıl bu görevde kalan Zico'nun imza attığı önemli işlerden biri, kulüplerin gelirleriyle ilgili hazırladığı yasa tasarısı oldu.

Kaleyi bırakıp başbakanlık kürsüsüne çıktı

Faroe Adaları Milli Takımı'nın kalesini 1988-1994 yıllarında 7 maçta koruyan Kaj Leo Johannesen (52), 1984-2000 yıllarında ülkesinin Havnar Boltfelag takımının kalecisiydi.

Futbola devam ederken 1988'de Faroe Birlik Partisi'nin üyesi olan Johannesen, sporculuk kariyerini noktaladıktan sonra 2002'de milletvekili seçildi. 2004'te partisinin başkanlığına getirilen Johannesen, 26 Eylül 2008'de Faroe Adaları Başbakanı oldu.

Arshavin, Putin'in seçim kampanyasında

Futbol kariyerinde Arsenal ve Zenit gibi takımlarda forma giyen, milli takımda çıktığı 75 maçta 17 gole imza atan Rus futbolcu Andrey Arshavin de politikaya merak saran futbolcular arasında yer alıyor.

Arsenal'de oynadığı dönemde, Rusya'da gerçekleşen 2008 seçimlerinde yer alan 34 yaşındaki futbolcu, Putin'i desteklediğini açıklamış ve seçim kampanyasında aktif olarak görev almıştı.

Arshavin, futbol yaşamına Kazakistan 1. Futbol Ligi ekiplerinden Kairat takımında devam ediyor.

Rusya'nın Ural Yekaterinburg takımında oynayan Roman Pavlyuchenko da milli takımdan arkadaşı olan Arshavin gibi bir dönem siyasete giren futbolculardan biriydi. 34 yaşındaki futbolcu da Tottenham'da oynadığı dönemde, Rusya'daki 2008 seçimlerinde Başbakan Dmitri Medvedev'in genel başkanı olduğu "Putin'in partisi" olarak da adlandırılan Birleşik Rusya'dan belediye meclisi başkan yardımcısı seçilmişti.

Sıradaki Haber
Lippi'den Çin'e birlik çağrısı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz