Futbol

İşte EURO 2016'dan akılda kalanlar

11 Temmuz 2016 Pazartesi 14:31 - Son Güncelleme 11 Temmuz 2016 Pazartesi 12:53

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda hafızalarda kalacak birçok olay yaşandı.

Portekiz'in, ev sahibi Fransa'yı uzatmalarda 1-0 yenerek tarihinin ilk şampiyonluğunu elde ettiği EURO 2016, seyir bakımından pek keyif vermese de kırılan rekorlar, yaşanan ilkler ve saha dışındaki bazı olaylarla tarihteki yerini aldı.

PORTEKİZ 1-0 FRANSA MAÇ ÖZETİ

Final maçının 25. dakikasında sakatlığı yüzünden oyunu terk etmek zorunda kaldığında göz yaşlarına hakim olamayan Portekizli yıldız oyuncu Cristiano Ronaldo, kupanın ellerinde yükseldiği an ise büyük mutluluk yaşadı. Sakatlanmasının ardından Ronaldo'ya, sosyal medya üzerinden destek mesajları yağdı.

Portekiz, 15. kez organize edilen şampiyonada kupayı müzesine götüren 10. farklı takım oldu. Avrupa şampiyonuna verilen Henri Delaunay Kupası'nı daha önce Almanya, İspanya (3 kez), Fransa (2), Sovyetler Birliği, İtalya, Çekoslovakya, Hollanda, Danimarka ve Yunanistan almıştı.

Kariyerinde 3 kez dünyada yılın futbolcusu seçilen, Avrupa'nın kulüp düzeyindeki en önemli turnuvası UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid'le 2, Manchester United'la bir şampiyonluk tadan, İspanya ve İngiltere'de lig şampiyonluğu da dahil sayısız kupa kazanan 31 yaşındaki forvet oyuncusu, milli takım formasıyla da kupa kaldırarak kariyerine bir zafer daha ekledi.

Ronaldo rekora doymadı

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en fazla forma giyen oyuncu rekorunu 21 karşılaşmaya çıkaran Ronaldo, şampiyona öncesi 127 maçla Luis Figo'ya ait Portekiz Milli Takımı'nda en fazla forma giyen futbolcu rekorunu 133'e çıkardı.

Turnuvayı 3 gol ve 3 asistle kapatan Ronaldo, milli takımdaki gol sayısını 61'e yükseltti. Gruplarda Macaristan filelerini havalandırarak 4 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gol atan tek oyuncu unvanı alan Ronaldo, 9 golle Fransız Michel Platini'ye ait Avrupa Futbol Şampiyonası'nın en skorer oyuncusu rekorunu da egale etti.

UEFA kulüp organizasyonlarında kaydettiği 96 golle bu alandaki rekorun da sahibi Ronaldo'nun, kariyerinde toplam 548 golü bulunuyor.

Altın Ayakkabı Griezmann'ın

Fransa, seyircisi önünde şampiyonluğu kaçırdı ancak turnuvada 6 gol, 2 asistle yıldızlaşan forvet oyuncusu Antoine Griezmann, Altın Ayakkabı Ödülü'nü kazandı. İspanyol kulübü Atletico Madrid'de forma giyen Griezmann, Cristiano Ronaldo (3 gol, 3 asist) ve vatandaşı Olivier Giroud'nun (3 gol, 2 asist) önünde ödüle uzandı.

25 yaşındaki Griezmann, Fransa'nın zafere ulaştığı EURO 1984'te 9 defa ağları sarsan vatandaşı Michel Platini'den sonra bir Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en fazla gol kaydeden oyuncu oldu.

Turnuvanın en iyi genci Sanches

Bayern Münih'in 35 milyon avro karşılığında Benfica'dan transfer ettiği Renato Sanches, hem şampiyonluğu hem de ilk kez verilen turnuvanın en iyi genç futbolcusu ödülünü kazandı.

Bir Avrupa Futbol Şampiyonası finaline çıkan en genç oyuncu olan 18 yaşındaki Sanches, 1 Ocak 1994 ve sonrasında doğan futbolcuların aday olduğu ve UEFA'nın görevlendirdiği Ioan Lupescu, Alex Ferguson, Alain Giresse gibi teknik gözlemcilerin belirlediği ödüle, Fransız Kingsley Coman ve vatandaşı Raphael Guerreiro'nun önünde layık görüldü.

Galler ve İzlanda iz bıraktı

Çeyrek finalde veda ettiği 1958 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra tarihinin 2. turnuvasında boy gösteren Galler, ilk Avrupa Şampiyonası tecrübesini yaşamasına rağmen yarı finale yükseldi. Galler böylece 1992'de bunu başaran İsveç'ten sonra ilk katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale çıkan ikinci takım oldu.

Galler'in elemelerdeki 11 golünün 7'sini atan Gareth Bale de turnuvada 10 golü bulunan takımına yaptığı 3 gol ve 1 asistlik katkıyla dikkati çekti. 4 gol pası veren Bale'ın takım arkadaşı Aaron Ramsey de Belçikalı Eden Hazard ile beraber EURO 2016'nın asist krallığını aldı.

EURO 2016'da başarı hikayesi yazan diğer takım ise Lars Lagerback ve Heimir Hallgrimsson'un teknik direktörlüğünü yaptığı İzlanda oldu. Şampiyonaya katılan en düşük nüfuslu (330 bin) ülke İzlanda, beklenmedik şekilde İngiltere'yi 2-1 yenerek son 8 takım arasına girmeyi başardı.

Turnuvada ilk defa mücadele eden İzlanda, oynadığı futbolla taraflı tarafsız tüm futbolseverlerin takdirini kazanırken maç sonrası seyircileriyle yaptıkları tezahürat da büyük sempati topladı.

Ülkesinde sinema yönetmenliği yapan İzlanda file bekçisi Hannes Halldorsson, kalesini 27 kez gole kapatarak en çok kurtarış yapan kaleci olarak öne çıktı.

44 dakikada bir gol atıldı

İlk defa 24 takımın katıldığı, bu yüzden maç sayısının 51'e yükseldiği EURO 2016'da toplam 108 gol kaydedildi. Futbolseverlerin, 44 dakika bir gol izlediği turnuva, karşılaşma başına atılan 2,12 golle tarihin en az gol atılan 4'üncü Avrupa Futbol Şampiyonası olarak kayıtlara geçti.

Maç başına 4,75 gol düşen EURO 1976, en fazla, gol ortalamasının 1,4 olduğu EURO 1968 ise en az gol atılan şampiyona olmuştu.

Final mücadelesini kaybeden Fransa, 1,86 gol ortalamasıyla turnuvanın en skorer takımı oldu. Ev sahibi ülkeyi, 1,8 golle Belçika ve 1,67 golle Galler izledi.

Şampiyon Portekiz ise 1,29 golle 6. sırayı aldı. Portekiz'in, yarı finalde Galler'i 2-0 yendiği müsabaka dışındaki tüm maçlarının normal süresi, beraberlikle tamamlandı.

Finali uzatma sonunda 1-0 kazanan Portekiz, EURO 2016'daki grup maçlarında, İzlanda ile 1-1, Avusturya ile 0-0 ve Macaristan ile 3-3 berabere kaldı. Hırvatistan ile oynadığı son 16 turu karşılaşmasını, uzatmalarda 1-0 kazanan Portekiz, çeyrek finalde karşılaştığı Polonya'yı da normal süresi 1-1 biten maçta, penaltı atışları sonucunda 5-3 mağlup etti.

Türkiye'yi, hem milli takım hem de Cüneyt Çakır temsil etti

En iyi 3'üncüler arasına giremeyen ve turnuvaya veda eden Türkiye Milli Takımı, grupta oynadığı maçlarda 26 şutta 4 isabet sağladı. İki gol atıp kalesinde 4 gol gören ay-yıldızlıların maç başına ortalamaları, yüzde 48 topla oynama ve 104,1 kilometre koşu mesafesi oldu.

Turnuvada, FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır da görev aldı. Çakır, gruplardaki Portekiz-İzlanda ve Belçika- İrlanda Cumhuriyeti karşılaşmalarının yanı sıra İtalya ile İspanya arasında oynanan son 16 turu maçını da yönetti.

Holiganizm Fransa sokaklarına taştı

Geçen yıl kasım ayında, 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'teki terör saldırıları nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri ve hükümetin çalışma yasası reformuna karşı 4 aydır süren protestolar altında başlayan EURO 2016, 10 Haziran'da Fransa ile Romanya arasında oynanan açılış maçından itibaren taraftar şiddetine sahne oldu.

Açılış karşılaşmasından bir gün önce İngiliz taraftarlar ile Fransız vatandaşları arasında, İngiltere-Rusya mücadelesinin yapılacağı Marsilya kentinde kavga çıktı. Yaklaşık 200 kişinin karıştığı ve İngiliz taraftarların kamu mallarına zarar verdiği kavga, devamında yaşanacak olayların adeta artçısı niteliğindeydi.

Olaylar, takımlarının karşılaşacağı 11 Haziran'da İngiliz ile Rus taraftarlar arasında çıkan kavgayla iyice tırmandı. Sayıları 500’ü bulan grubu ayırmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kalan polis, 10 kişiyi gözaltına aldı. Olayda 4'ü ağır, 35 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ellerine ulaşan son verilere göre, bin kişinin sorgulandığını, bu kişilerden 600’ü hakkında gözaltı kararı alındığını, 56’sının ise değişik cezalara çarptırıldığını açıkladı. Portekiz'in şampiyonluğu sonrası başkent Paris'te çıkan çatışmaların ardından gözaltına alınanların sayısı 650'ye çıktı.

Güzel goller

İsviçreli Xherdan Shaqiri'nin son 16 turunda Polonya'ya röveşatayla, Macar Zoltan Gera'nın gruplarda Portekiz'e ceza sahası dışından ve Galli Hal Robson-Kanu'nun çeyrek finalde yaptığı dönüşle iki Belçikalı savunmacıyı etkisiz hale getirip attığı gol, EURO 2016'nın unutulmazları arasına girdi.

Finalde Eder'in, Portekiz'e şampiyonluğu getiren şutu da önemi bakımından hatırlanacak goller arasındaki yerini aldı.

EURO 2016'dan notlar

Macaristan Milli Takımı'nın 40 yaşındaki kalecisi Gabor Kiraly, Avrupa Şampiyonası tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu unvanını kazandı. Macar file bekçisi, söz konusu unvanı EURO 2000'de 39 yaşındayken Portekiz'e karşı forma giyen Alman oyuncu Lothar Matthaus'un elinden aldı.

Polonyalı Robert Lewandowski, çeyrek finalin 100. saniyesinde Portekiz filelerine gönderdiği top ile EURO 2004'te 67. saniyede gol atan Rus Dmitri Kirichenko'nun arkasında sonra Avrupa Şampiyonası'nın en hızlı 2. golüne imza attı.

Portekizli Luis Nani'nin, gruplarda İzlanda'ya attığı gol, Avrupa Şampiyonası tarihinin 600. golü olarak kayıtlara girdi.

Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk kez kardeş futbolcular birbirlerine karşı forma giydi. İsviçre'nin Arnavutluk'u 1-0 yendiği maçta Arnavutluk adına Taulant Xhaka ve İsviçre formasıyla Granit Xhaka birbirlerine rakip oldu.

Macaristan maçı öncesinde kamp yaptıkları otelin önünde yürüyüşe çıkan Cristiano Ronaldo'ya yaklaşarak, "Bugünkü maça hazır mısın?" diye soru soran Portekizli gazeteci beklemediği bir tepki aldı. Gazetecinin mikrofonunu elinden alan Ronaldo, yandaki göle fırlatarak yürümeye devam etti.

Tribünlerden Arda'ya tepki

Türkiye Milli Takımı kaptanı Arda Turan, İspanya'ya 3-0 yenildikleri maç sırasında ve sonrasında tribünlerden tepki aldı.

İsveçli yıldız futbolcu Zlatan Ibrahimovic ve ünlü Çek kaleci Petr Cech, EURO 2016'nın ardından milli takım kariyerini noktaladı.

Formaları Puma tarafından üretilen İsviçre Milli Takımı'nda, Fransa ile oynanan maçta 4 futbolcunun formalarının yırtılması gündemi bir süre meşgul etti. Puma'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, yaşanan durum için İsviçre Futbol Federasyonu ve İsviçreli futbolculardan özür dilendi. Açıklamada, formaların Türkiye'de üretildiğinin duyurulması da dikkati çekti.

Eyfel Kulesi, 3 kez Türk bayrağının renklerine büründü

Fransa'nın simgelerinden başkent Paris'teki Eyfel Kulesi, turnuva boyunca Twitter'da yürütülen kampanya çerçevesinde, her gün maçı olan ülkeler arasında son karşılaşma bitiminden 10 dakika sonra en çok destek alan ülke takımının renkleriyle aydınlatıldı. #TUR etiketiyle en fazla desteği alması sonrası Eyfel Kulesi, 3 kez Türk bayrağının renklerine büründü.

Paris polisi, Fransa ile İzlanda arasındaki çeyrek final maçına ev sahipliği yapacak Stade de France'ın yakınlarında şüpheli bir aracı kontrollü olarak patlattı.

Şampiyona boyunca taraftar alanlarında ve stadyumlarda gösterdikleri centilmenlik nedeniyle İrlandalı taraftarlara, Paris kentinin madalyası verilmesi kararlaştırıldı.

Sıradaki Haber
Mehmet Topal'dan 4 yıllık imza
Yükleniyor lütfen bekleyiniz