Futbol

Demirören'den yabancı kuralı açıklaması

27 Mart 2017 Pazartesi 00:23 - Son Güncelleme 27 Mart 2017 Pazartesi 01:42

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımız'ın söylemine katılıyorum. Yabancı sayısını azaltmamız ve Türk futbolcuların önünü açmak için yerli sayısını artırmamız gerektiğine inanıyorum. Kulüpler Birliği bunu kabul ederse, yabancı kuralını kaldırırız" dedi. Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağına olan inancını dile getiren Demirören, Süper Lig’e bu sezon 4 takımın yükselmesi yönünde çıkan söylentilere de yanıt verdi.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

 "Kulüpler Birliği kabul ederse, yabancı kuralını kaldırırız"

Beinsports'a konuşan Demirören, Spor Toto Süper Lig'deki "yabancı sayısı kuralı"yla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Demirören, şunları söyledi:

"Benim ilk başkanlık dönemimde yabancı oyuncu sayısı 11'e kadar serbestti, sahada da 8'i bulunabiliyordu (6-2). Bir sonraki sezonda yabancı sayısını 6'sı sahada olmak üzere 8'e düşürdük. Bu uygulamalar sonunda Kulüpler Birliği'nden yabancı sınırının kalkması talebi geldi. Kulüplerimizin isteklerine göre hareket eden bir kurum olarak biz de 'Tamam' dedik. Hocamız da (Fatih Terim) yabancı artışını değerlendirirken, 'Türk futbolcusunun Avrupa'ya gidişini sağlayacak sistemi oluşturalım' dedi ve şimdiki mevcut sistemi getirdik. Kulüpler de buna göre yatırım yaptılar. Bu karar 4 senelik bir süreyi kapsıyor ama ben Sayın Cumhurbaşkanımız'ın söylemine katılıyorum. Yabancı sayısını azaltmamız ve Türk futbolcuların önünü açmak için yerli sayısını artırmamız gerektiğine inanıyorum. Bundan sonraki konu ve vazife Kulüpler Birliği'nde. Kulüpler Birliği bunu kabul ederse, yabancı kuralını kaldırırız. Kulüplerin yabancı oyuncularla sözleşmeleri var, hep beraber konuşmak lazım."

"Önemli olan finallerde yer almak"

2018 Dünya Kupası Elemeleri'nde Türkiye'nin gruptaki durumunu değerlendiren Demirören, "Elemelere iyi başladık ama ama önemli olan finallerde yer almak" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, milli maçları İstanbul'da oynamak istediklerini de ifade etti. 

 "2024'ün en büyük adayıyız, eğer politik işler olmazsa"

Demirören, Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağına inandığını da söyledi.

TFF Başkanı, "Almanya'yı geçerek finallere ev sahipliği yapacağımıza inanıyorum. Türkiye kadar alt yapıya destek veren başka bir ülke yok. Türkiye kadar stat yapan başka bir ülke daha yok. Bu şartlarda 2024'ün en büyük adayıyız,  eğer politik işler olmazsa. Biz daha hiç almadık. Almanya'nın daha önce Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası düzenlemişliği var" diye konuştu.

"Takımlarımızın Avrupa'ya gitmeme tehlikesi yok"

Finansal fair -play kriterlerine de değinen Demirören, Türk kulüplerinin önümüzdeki sezon Avrupa kupalarına gitme konusunda sıkıntı yaşamayacağını belirtti.

"Video hakemliği Eylül ayında uygulamaya koyacağız"

Yıldırım Demirören, video hakem uygulamasını ilişkin olarak ise "Video hakem ile ilgili çalışmamız başladı. Bizim getireceğimiz sistemde son karar hakemin. İki hakem arasındaki konuşmaların hepsi kayıt altına alınacak. Video hakemlik geliyor ama ben futbolda teknolojiye karşıyım. Bu sitemi getireceğiz ama pahalı bir sitem. Nisan ayında deneme uygulamalarına başlıyoruz. Ya Süper Lig'de ya da TFF 1. Lig'de başlayacağız. Eylül ayında uygulamaya koymayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Süper Lig'e 4 takımın çıkması bu sezon mümkün değil"

Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig’e 4 takımın yükselmesi yönünde çıkan söylentilere de yanıt verdi.

Böyle bir uygulamanın mümkün olmadığını dile getiren Demirören, “Bir teşebbüs olduğunu biliyorum ama hiçbir şekilde yapma imkanımız yok. Bana soran kulüp başkanlarına da söyledim. Bugün ‘Küme düşme kalktı, ligi 22 takıma çıkarıyoruz’ dediğimiz an, UEFA, Türkiye’yi askıya koyar” ifadelerini kullandı.

Demirören, böyle bir değişiklik yapılacaksa, planlamanın sezon başında duyurulması gerektiğine dikkat çekti.

Sıradaki Haber
Üst kutu 6
Yükleniyor lütfen bekleyiniz